…az Ön elképzelései, a mi megvalósításunkban…

3d nyomtatás alkalmazási területei

ÉPÍTÉSZET

Makettek

archAz építészeti makettezés a mai napig fontos része az építészeti projektek prezentációinak, a tervkoncepciók bemutatásának és a megrendelő elnyerésének. A kivitelezés elkészültéig a virtuális bejárásokat lehetővé tevő 3D tervezőszoftvereken kívül a makettezés biztosít arra lehetőséget, hogy a koncepció térbeliségét érzékeltethessük. Egy magas minőségű, részletgazdag makett hűen reprezentálhatja a tervezői elképzeléseket, elkészítése azonban a számos egyedi alkotóelem miatt rendkívül idő- és munkaigényes folyamat, emiatt drága is.

Az építészeti tervezéshez használt 3D tervezőszoftverekből egyszerűen kinyerhetőek olyan számítógépes modellek, amelyek közvetlenül, vagy kis átalakítással használhatóak 3D nyomtatás céljára. Mivel a technológia kevés geometriai megkötéssel dolgozik, elkészíthetőek olyan részletek (lépcsők, korlátok, ablakkeretek, stb.), amelyek megmodellezésének élőmunkaigénye rendkívül nagy lenne.

Tervkoncepciók

Az építészeti tervezés kezdeti szakaszában a legtöbb esetben több tervkoncepciót, külső-belső kialakítást, elrendezéseket próbálnak ki a tervezők, amelyeket adott esetben makettek formájában el is készítenek a koncepció ellenőrzésének céljából, vagy megrendelőkkel, kivitelezőkkel történő egyeztetések támogatására. Az ilyen koncepcionális tervek gyors és pontos legyártásához a 3D nyomtatás a legmegfelelőbb eljárás.

Tömegmodellekarch_2

A tervkoncepciók kialakításakor a 3D nyomtatás hatékony és gyors lehetőséget biztosít olyan tömegmodellek előállítására, amelyek adott esetben részleteikben kevésbé kidolgozottak, viszont jól érzékelhetővé teszik az egyes epületrészek egymáshoz viszonyított arányát. A makettezés nagy előnye, hogy három dimenziós térben teszi érzékelhetővé a terveket, így a méretezésbeli összhang és a környezetbe való illeszkedés vizsgálatára jól használhatóak az ilyen módon készülő tömegmodellek.

KREATÍV IPAR

Filmipari kellékek

movieA filmipari produkciók kellékeseinek sokszor nagy kihívást jelentő feladata, hogy a felvételekhez szükséges, gyakran nagy mennyiségű kelléket és kiegészítőt elkészítsék. Ez a fajta munka jó minőségű gyártást követel meg, jellemzően időnyomás alatt: A koncepció pedig menet közben is változhat, egy-egy jelentősebb kellékből a rendező akár több változatot is kipróbál a felvételeket megelőzően.

A 3D nyomtatás jó választás lehet összetett kellékek, props-ok gyors legyártásához, akár több változatban is. A technológiából eredően nincs lehetetlen elképzelés, a legyártott daraboknak pedig akár mindegyike egyedileg testreszabható, például a színész testméreteihez.

VÉGTERMÉKEK

Egyedi alkatrészek

3D nyomtatás segítségével gyorsan és költséghatékonyan állíthatók elő termék- és alkatrész-prototípusok, melyek jól használhatóak formai és funkcionális vizsgálatokra, hiszen műszaki műanyag alapanyaguknál fogva hasonló tulajdonságokkal bírnak, mint egy tömeggyártásban készült termék.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az egyedi alkatrészeket indokolhatja a felhasználás jellege is. Elképzelhető például adott felhasználásra egyedileg készített termék, amely összesen egy, vagy maximum néhány példányban készül.

Egyedi alkatrésznek tekinthetőek az olyan alkatrészek is, amelyek valaha nagyobb számban készültek, azonban utángyártásuk valami miatt (jellemzően az eredeti öntőszerszám hiánya) nem lehetséges. Ilyenkor egy fennmaradt mintadarab digitalizálásával újra előállítható a kívánt termék, költséges szerszámozás nélkül.

Kis darabszámú sorozatok

Bizonyos termékek kis darabszámú előállításának legköltséghatékonyabb módja a 3D nyomtatás. A kis darabszám általában vagy eleve kisszámú termékeladást feltételező termék esetén indokolt, de bevett szokás egy tömeggyártásra szánt termék nullszériás sorozatának elkészítésekor is, ahol az első termékek piaci tesztelés céljából kerülnek kihelyezésre.

 

SZERSZÁMOK

Vákuumszerszámok

vacuumA 3D nyomtatás egy másik jellemző szerszámozási felhasználása az ún. vákuumformázáshoz használt szerszámok elkészítése, ebben az esetben a 3D nyomtatott minta adja a vákuumozott fólia által felveendő formát. A felhasználás tipikus esetei a különböző termékcsomagolások, bliszterfóliák elkészítése.

Kivágó formák

Digitális gyártással hatékonyan készíthetőek egyszerű kivágó formák is. Az ilyen formák felhasználására élelmiszeripari példák a különböző kekszek, mézeskalácsok tésztai szaggatására szolgáló termékek.