…az Ön elképzelései, a mi megvalósításunkban…

A 3d nyomtatásról

Mi az a 3D nyomtatás? Mire jó?

A 3D nyomtatás olyan additív gyártástechnológia, ahol egy digitális 3D modell alapján sok olyan formát, eszközt, alkatrészt létrehozhatunk, amit más technológiával nem lehet, úgy, hogy azt rétegről-rétegre felépítjük.3d_nyomtato

Elsősorban a fejlesztések, mérnöki tervezői munka területén hatalmas a jelentősége, mivel a megtervezett eszközök, alkatrészek, modellek és prototípusok szinte azonnal tesztelhetőkké és bemutathatókká váltak. Vannak hibák, amiket csak így, kézbe fogva fedeznek fel a fejlesztők, illetve egy új ötletet eladni, letesztelni is sokkal könnyebb így.
Emellett kisszériás és egyedi termékgyártásra vagy más gyártási eljárások kiegészítőjeként (ékszeröntés, szilikonos öntés) is remekül alkalmazható a technológia.

Mit lehet kinyomtatni egy 3D nyomtatóval?

Erre a kérdésre kis túlzással azt szoktuk válaszolni, hogy lényegében bármit, a kivitelezésnek csak a képzelet szab határt.

3d_1A fejlesztések valóban abba az irányba haladnak, hogy a lehető legkülönbözőbb formákat és anyagokat lehessen minél pontosabban nyomtatni, mindazonáltal a mi nyomtatóink is csak különböző műanyagokkal tudnak dolgozni. Ezek a műanyagok szálformába vannak öntve és feltekercselve, a tekercsről húzza be a nyomtató az anyagot, ezért is nevezik a technológiát szálhúzásos technológiának. A két leggyakoribb anyag az ABS és a PLA. Mindkettő hőre lágyuló műanyag, amelyek olvasztva szépen formálhatók, de a nyomtatófejet elhagyva megszilárdulnak, ahogy kihűlnek. A lényeg tehát, hogy műanyag tárgyakat lehet egyelőre nyomtatni, míg nagyipari körülmények között sok más anyaggal (kerámia, homokkő, műgyanta, cukor, stb.) is folynak a nyomtatások.

Egy másik szűkítő feltétel, hogy csak azt lehet kinyomtatni, amihez valaki megtervezte a 3D modellt egy arra szolgáló szoftver segítségével. Ha nem rendelkezik ilyen digitális fájllal, az internetről is rengeteg letölthető, például a Thingiverse.com-ról vagy igénybe veheti 3D tervező szolgáltatásunkat.

Kell-e kezelni a 3D nyomtatással készített tárgyak felületét?

A szálhúzásos nyomtatók esetében alapvetően nem, a kinyomtatott tárgyak azonnal használhatók. Mindazonáltal a technológiából adódóan egyes tervek esetén mégis szükség lehet mechanikai felületkezelésre, valamint alávethetjük a tárgyat esztétikai kezelésnek is.3d_2

Mechanikai felületkezelés alatt azt értjük, hogy, mivel a nyomtató rétegről-rétegre épít fel egy tárgyat és a levegőbe nem tud nyomtatni, ezért például széles boltíveknél van, hogy támaszanyagot nyomtat. Ez a támaszanyag kézzel könnyedén eltávolítható a nyomtatás befejezése után.

Ami az esztétikai kezelést illeti, a technológiából adódóan a tárgyak felületén halványan látható a rétegezettség. A tökéletesen sima felület csak annak kezelésével érhető el. Emellett a 3D nyomtatók jellemzően 1, maximum 4 színnel nyomtatnak, viszont a tárgyak felületére remekül lehet akril festékkel festeni, amit igény esetén szintén vállalunk.

Mégis, mennyibe kerül egy tárgy legyártása 3D nyomtatással?

A nyomtatás költségei nagyban függnek a használt anyagtól, a nyomtatás felbontásától, a nyomtatási időtől és a tárgy súlyától is, amely paraméterek alapján egy szoftver segítségével szoktunk árajánlatot adni, ezért ránézésre árakat nem lehet megadni. Konkrét árajánlatkérésével keressen minket az alábbi linken, vagy az info@teszdesign.hu e-mail címen! Ha csak a kíváncsiság hajtja, akkor viszonyítási alapnak az oldalunkon talál árakat különböző méretű már kinyomtatott dolgokra.

Ilyen drága?

Ilyen olcsó! Hiszen egyedi tárgyak, prototípusok gyártásáról beszélünk, amit más gyártástechnológiával közel nem lehetne ilyen alacsony áron létrehozni.