…az Ön elképzelései, a mi megvalósításunkban…

3d nyomtatási alapanyagok

filament_grande

ABS

Az ABS, vagy acrylonitrile butadiene styrene, tulajdonképpen ugyanaz az anyag, amelyből a LEGO építőkockák is készülnek. Nagyon tartós ami némileg rugalmas és sok célra megfelel. Reszelhető és festhető és jól ragad a megfelelő speciális ragasztókkal. Feloldható a háztartásban is használt acetonnal (körömlakklemosó). Az anyag egyben ütésálló és jól bírja a magas hőmérsékleteket, egészen 210°C-ig. Az ABS régóta kedvence a hobbista háromdimenziós-nyomtatási közösségnek, bár a másik, PLA  anyag könnyebb elérhetősége ezen valamennyire változtatott.

PLA

A PLA vagy más néven polylactic acid egy olyan műanyagfajta, amelyet kukoricakeményítőből és cukornádból készítenek. A PLA-t nehéz visszaforgatni, de a megfelelő körülmények között, biológiai úton elbontható. A PLA környezetbarátabb anyag és ellentétben a petrokémiai műanyagokkal tágulás közben juharszirupra hasonlító szagot áraszt. Hűtés során merevsége megváltozik és kissé törékennyé válik. Hő szempontjából alacsonyabb határértékkel rendelkezik mint az ABS (180°C körül).

PETG

A PETG anyag ötvözi a PLA és az ABS előnyeit: nagyon erős tárgyakat lehet készíteni vele, valamivel rugalmasabb a PLA-nál (így nehezebben is törik el), nyomtatás során nem vetemedik.